m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМинистар Мали: Заједничким снагама штитимо економске интересе Србије

Министар Мали: Заједничким снагама штитимо економске интересе Србије

Београд,  20. мај 2021.

Министар Мали: Заједничким снагама штитимо економске интересе Србије

Министар финансија Синиша Мали одржао је данас заједнички колегијум са Пореском управом и са Управом царина, које су у саставу Министарства финансија, и том приликом потврдио решеност  да заједничким снагама поменуте институције раде како би заштитиле економске интересе Републике Србије.

Мали је истакао да је реч о кључним институцијама, које су протеклих година прошле кроз важне промене, с обзиром на то да је у Пореској управи у току озбиљан процес реформе и трансформације, као и да ће Управа царина додатно бити модернизована, са савременим ИТ системима.

„Управа царина и Пореска управа су две најважније управе у оквиру Министарства финансија када је реч о приходима у буџет и важно је да оне буду потпуно модернизоване, међусобно координисане и да на тај начин заједно раде како би допринеле стабилности јавних прихода и још бољем стању наше економије. Запослени у овим управама раде изузетно тежак посао и утичу на увођење реда и на боље приходе у буџету. Зато желим да похвалим њихов рад, који је све ефикаснији из године у годину. Радује ме и што ћемо у наредних неколико недеља поставити камен темељац за нову зграду Пореске управе која ће се налазити у Земуну“ , рекао је Мали и додао да је за функционисање ових управа важан добар регулаторни оквир, те да је у том смислу значајно  што су усвојени нови Закон о е – фактурама и Закон о фискализацији.

У циљу још боље сарадње, директори Пореске управе и Управе царина Бранко Радујко и Драгана Марковић током марта 2021. године потписали су Споразум о међусобној сарадњи, којим су препознате кључне улоге обе управе у остваривању стратешких циљева Министарства финасија.

„Споразумом су дефинисани правци даље међусобне сарадње како би се  заједничким радом постигли што бољи резултати, а у складу са надлежностима и овлашћењима која има свака институција. Конкретно, будућа сарадња ће се одвијати у правцу интензивне међусобне размене информација у циљу унапређења пореског и царинског поступка и ефикасније борбе против пореских превара, затим кроз узајамно пружање помоћи у превенцији и истрази кршења пореских и царинских прописа као и размени искустава и добре праксе. Одржавањем заједничких радних састанака на високом нивоу потврђујемо спремност и одлучност да договорено реализујемо на најбољи могући начин и у примереним роковима“, нагласила је директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Директори управа су јединствени у ставу да је заузимање заједничке позиције од највећег значаја у суочавању са бројним покушајима злоупотреба када је избегавање обавеза према држави у питању.

”Јачање оперативне сарадње и размена информација између Пореске управе и Управе царина од изузетне је важности за фискалне, финансијске и економске интересе Републике Србије и њених грађана. Заједно обезбеђујемо грађанима и привреди ефикаснији сервис и заједно се боримо против сиве економије. То су наши задаци, на њима ћемо истрајати и од посебног нам је значаја конкретна и снажна подршка коју смо за то данас добили од министра финансија и његовог тима“ нагласио је директор Управе царина Бранко Радујко.

С обзиром на то да борба против сиве економије подразумева и активно учешће грађана, учесници састанка су се сагласили да је неопходно наставити са акцијама подизања свести о последицама кршења пореских и царинских прописа у циљу ефикасније наплате буџетских прихода, што је новац свих грађана Србије.

 

Foto:Tanjug

 

Komentari