m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМинистар Вучевић присуствовао потписивању уговора о сарадњи у области транспланта…

Министар Вучевић присуствовао потписивању уговора о сарадњи у области транспланта…

Министар Вучевић присуствовао потписивању уговора о сарадњи у области трансплантације органа

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас на Војномедицинској академији потписивању Уговора о спровођењу и финансирању послова од општег интереса из пројекта “Успостављање националног програма за пресађивање људских органа у Републици Србији”, а који су потписали министарка здравља Даница Грујичић и начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да је потписивање уговора између два министарства нормално за једну уређену државу у којој различити ресори заједнички делују у корист грађана.

– Нема важније ствари од здравља свих наших грађана. Тако да, не правимо нешто што добија димензије које не треба да има. Ово су нормалне ствари, камо среће да су и раније постојале. Камо среће да су и раније неки људи били одговорни и да нису прекидали неке природне процесе, и правне, и техничке, и суштинске процесе за корист грађана наше државе. Поносан сам на све вас господо официри и лекари, медицинске сестре, медицински техничари, све вас на Војномедицинској академији – рекао је министар Вучевић.

Он је нагласио да углед ове установе није ни у опреми, ни у згради, него у људима, јер људи дају поверење и гарант су поверења које Војномедицинска академија има у целом свом периоду постојања.

– Ово је велика подршка Министарства здравља, пре свега вама који сте у Центру за трансплантацију, да ће ваш додатни рад или посебан рад, не раздвајајући вас од било кога другог, али разумејући колико је то сложено и компликовано, бити уважен, испраћен, награђен, и свакако вреднован на прави начин. А ви наставите као што сте само ове године радили, ако се не варам 20 најсложенијих трансплантација сте обавили. То је на понос, не само Војномедицинске академије и Министарства одбране, него целе државе Србије, да сте успели у томе. И неколико пута сам имао прилику да телефонски и уживо честитам и захвалим лекарима који су предводили тимове након успешно извршене трансплантације – рекао је министар Вучевић подсетивши да је био у прилици да у контролисаним условима обиђе пацијенте који су добили продужетак свог живота уз знање и вештину лекара, медицинских сестара и запослених на ВМА, али захваљујући и онима који су донирали своје органе и тиме помогли да неко други настави живот.

На крају обраћања, министар одбране честитао је и на младим потпоручницима који су недавно завршили Медицински факултет ВМА.

– Верујем да ће се они након праксе, стажирања у јединицама Војске Србије, вратити овде и бити корисне колеге и не само на ВМА, него и у Војној болници у Новом Саду, односно Петроварадину и Нишу. И честитам и нове кадете. Верујем да ћемо и од њих добити добре лекаре, а желим да имамо и нове медицинске сестре и техничаре и све оне људе који чине Војномедицинску академију – рекао је министар одбране, захвалио се министарки здравља на подршци и истакао да је задовољство сарађивати са министарством на чијем је она челу.

Обраћајући се запосленима на ВМА, министарка здравља Даница Грујичић истакла је да се “ВМА враћа кући”.

– Дуго година је постојала једна дисонатна ситуација у којој је Војномедицинска академија и поред свог улагања и у кадрове, и у опрему била изван здравственог система. Ово је сада увод у враћање Војномедицинске академије у здравствени систем. Како ће се то даље одвијати договорићемо се заједно и Министарство одбране мора задржати одређену врсту контроле, али оно што је важно Министарство здравља вас препознаје апсолутно као део свог система – рекла је министарка Грујичић.

Она је нагласила да ће Министарство здравља бити на располагању за било коју помоћ попут опреме, консултација и едукација у иностранству.

– Веома ми је драго, јер знам колики углед у народу, а и међу колегама ужива Војномедицинска академија. Добродошли назад кући – истакла је министарка здравља.

Потписивању уговора присуствовали су помоћница министра одбране за буџет и финансије Катарина Павичић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, пуковник доц. др Ненад Ратковић из Управе за војно здравство, шеф кабинета министарке здравља др Дејан Масликовић, државни секретар у Министарству здравља др Весна Туркулов, посебни саветник у Министарству здравља Душан Давидовић и директорка Управе за биомедицину др Александра Влачић.

Komentari