m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / March 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМИНИСТАР ВЕСИЋ ПОЗВАО ИЗРАЕЛСКЕ ИНВЕСТИТОРЕ ДА НАСТАВЕ УЛАГАЊА У СРБИЈУ

МИНИСТАР ВЕСИЋ ПОЗВАО ИЗРАЕЛСКЕ ИНВЕСТИТОРЕ ДА НАСТАВЕ УЛАГАЊА У СРБИЈУ

МИНИСТАР ВЕСИЋ ПОЗВАО ИЗРАЕЛСКЕ ИНВЕСТИТОРЕ

ДА НАСТАВЕ УЛАГАЊА У СРБИЈУ

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се у Јерусалиму са Ниром Баркатом, министром економије и индустрије Израела, и том приликом позвао израелске инвеститоре да наставе да улажу у Републику Србију.

Министар Весић, који борави у посети Израелу, честитао је министру Баркату избор на функцију министра економије и индустрије у новој Влади Израела и поручио да ”економски односи Србије и Израела имају стабилан раст, али да постоји још много простора за њихово унапређење”.

”Министар Нир Баркат је мој драги пријатељ, али и велики пријатељ Србије. Наше познанство и сарадња потичу од пре 2018. године када је Баркат обављао функцију градоначелника Јерусалима. Некако смо обојица, скоро у исто време, са искуством из локалне самоуправе, постали министри који воде важне ресоре у својим државама”, рекао је Весић.

Министар је изразио задовољство због раста трговинске размене између Србије и Израела и истакао да је у 2021. години трговинска размена наших земаља износила 107,7 милиона долара, што је раст од 26,45 одсто у односу на 2020. За првих осам месеци 2022. Године, како је истакао Весић, српски извоз у Израел порастао је за 45 одсто.

Он је упознао Барката са најзначајнијим инвестицијама израелских компанија у Републици Србији, посебно у области грађевинске индустрије.

Весић је нагласио да Србија пружа бројне подстицаје за долазак страних инвеститора, због чега је једна од земаља са највишим нивоом директних страних инвестиција по глави становника у Европи и додао да је у прошлој години наша земља оборила рекорд по привлачењу директних страних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарде евра.

Он је додао да је 2022. година у целој Европи оцењена као кризна, а да је Србија, упркос томе, остварила одличне економске резултате.

”То говори о економској стабилности и незаустављивом тренду раста српске економије”, навео је Весић и додао да ће Србија наставити са улагањима у развој капиталне инфраструктуре за шта су у 2023. години опредељена рекордна средства од преко 3,6 милијарди евра.

Министар је нагласио да постоји потреба за већим бројем грађевинских компанија од оног којим Србија данас располаже и позвао израелске компаније да у већем броју учествују на јавним конкурсима за изградњу грађевинских објеката и инфраструктуре у Републици Србији.

Министар Весић је истакао да министар Баркат долази из сектора иновација и високих технологија, те да је Израел заинтересован за чвршће повезивање и сарадњу између стартап компанија, научних института, иновационаних паркова и факултета из Републике Србије и Израела.

Весић је истакао и да је Србија опредељена за чвршће повезивање науке и привреде, али и коришћење иновативне идеје стартап компанија, како бисмо дигитализовали и модернизовали индустрију у нашој земљи.

 

 

Београд,

  1. јануар 2023. године

Komentari