m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaМинистарство: настављају се напади на верску и културну баштину Српске православне цркве

Министарство: настављају се напади на верску и културну баштину Српске православне цркве

Саопштење

Министарство: настављају се напади на верску и културну баштину Српске православне цркве

Београд, 25.05.2021 – Министарство културе и информисања осуђује напад и вандалско скрнављење цркве Свете Петке, у селу Доња Шипашница, у општини Косовска Каменица и упозорава да се настављају напади на верску и културну баштину Српске православне цркве.

У јеку офанизиве приштинских привремених институција да прикрију размере угрожености културног наслеђа на Косову и Метохији, догодио се још један напад који јасно раскринкава размере дволичности у приказивању стања на Косову и Метохији као сигурног за културно и верско наслеђе.

Чињеница да је ово дванаести по реду напад ове врсте од почетка године на Косову и Метохији јасно сведочи о томе да је читава кампања наводне бриге смишљена само као параван за наставак фабриковања лажног легитимитета.

Када се овакви вандалски напади догађају у време када Приштина жели да покаже да цркве и манастири нису угрожени отвара се питање у каквом положају би били када пажња Србије, међународних организација и међународног јавног мњења не би била усмерена на ово питање.

Овакви догађаји, који не представљају никакве изоловане инциденте, већ тренд угрожавања српског верског и културног наслеђа, још једном потврђују неопходност будности и снажније бриге у заштити културне баштине.

Министарство културе и информисања захтева хитно расветљавање овог догађаја и кажњавање починилаца у циљу супростављања екстремизму и насиљу.

Komentari