m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaМинистарство културе и информисања оштро осуђује говор мржње писца и колумнисте Марка Видојковића

Министарство културе и информисања оштро осуђује говор мржње писца и колумнисте Марка Видојковића

Министарство културе и информисања оштро осуђује говор мржње писца и колумнисте Марка Видојковића у дневном листу „Данас“ и вређање припадника ромске заједнице и истиче да је недопустиво и законом забрањено свако изношење дискриминаторних ставова.

Овакви стереотипи и дискриминаторски ставови не могу се правдати иронијом или уметничким слободама, а медији морају имати свест да је недопустиво у јавном простору заговарати или подстрекавати мржњу, дискриминацију или насиље против било које заједнице.

Изношење оваквих дубоко расистичких квалификација свакако не може да има за циљ побољшање положаја Рома, нити је то сврха, већ се само подстиче продубљивање предрасуда и подгрева мржња и нетрпељивост.

Овом приликом подсећамо све медије да је Законом о јавном информисању и медијима јасно дефинисана забрана говора мржње, као и да се идејама, мишљењем, односно информацијама, које се објављују у медијима не сме подстицати дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, полу, због њихове сексуалне опредељености или другог личног својства, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Још једном апелујемо на медије да се у свом извештавању воде етичким и професионалним стандардима.

 

Београд, 24. фебруар 2022. године

 

Komentari