m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHМеђународни дан нестале дјеце посвећен борби против манипулације дјеце на интернету

Међународни дан нестале дјеце посвећен борби против манипулације дјеце на интернету

Датум:25.05.2021. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Међународни дан нестале дјеце посвећен борби против манипулације дјеце на интернету

Министарство унутрашњих послова Републике Српске као члан Међународне организације „Амбер Алерт Јуроп“ (,,Amber Alert Europe’’) и припадници органа спровођења закона и реда широм свијета посветили су 25. мај, Међународни дан нестале дјеце борби против манипулације дјеце на интернету у сврху сексуалне злоупотребе.

У активности су укључени интернет инфлуенсери са криптичким „ТикТок“ плесним изазовом који је у ствари исцениран како би се тинејџери едуковали о знацима манипулације на интернету. Изазов означава почетак кампање глобалне превенције #ПровјериПријеНегоШтоЧетујеш( #CheckBeforeYouChat)  у организацији „Амбер Алерт Еуропе“ која је ујединила невладине организације, припаднике органа закона и реда и инфлуенсере широм свијета у борби против алармантног повећања броја случајева манипулације на интернету у сврху сексуалне злоупотребе током пандемије Ковид – 19.

Пандемија Ковида 19 изазвала је друштвену изолацију, што је довело до алармантног повећања броја случајева манипулације на интернету у сврху сексуалне злоупотребе. Манипулација на интернету чији је циљ сексуална злоупотреба је када се одрасла особа спријатељује са дјецом на интернету и задобије њихово повјерење, што често доводи до сексуалног злостављања на интернету или уживо.

Пјесма “Лав брдс”(Love birds) у свом тексту садржи пет фаза интернет манипулације у сврху сексуалне злоупотребе објављена je на „ТикТоку“ (веома популарној апликацији међу млађом популацијом) заједно са кореографијом која интерпретира пјесму у плесни изазов од пет корака. Уз помоћ добро познатих плесача на „ТикТоку“, плесни изазов у пет корака је изведен од стране хиљада ТикТок корисника широм свијета, а сваки корак и његово значење, односно потенцијалне опасности објашњени су у видеу који се може погледати на  сљедећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=44P-zRkwZZo .

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у току прва четири  мјесеца 2021. године је евидентирало четири кривична дјела у вези дјечје порнографије:

Више информација о овим активностима може се наћи на: https://www.checkbeforeyouchat.com/

                                                      

Komentari