m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaМЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „80 ГОДИНА КАСНИЈЕ – БУДУЋНОСТ СЕЋАЊА”  

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „80 ГОДИНА КАСНИЈЕ – БУДУЋНОСТ СЕЋАЊА”  

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА „80 ГОДИНА КАСНИЈЕ – БУДУЋНОСТ СЕЋАЊА”

 

У оквиру програма „Ледена тишина” у Културном центру Новог Сада одржана је Међународна конференција и панел дискусија „80 година касније – будућност сећања”. Културни центар и ове године обележава годишњицу страдања народа на територији Војводине, а конференција „80 година касније – будућност сећања” је реализована у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада, Епархијом бачком и организацијом Тераформинг из Новoг Сада.

Учесници панел дискусије били су директор Фортуноф видео – архива сведочанстава Холокауста са Јејл универзитета из САД Стефан Нарон, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, директор Документационог центра у Бечу др Герхард Баумгартнер, директор Меморијалног центра логора Фалстад Кристијан Ви, а модератор је био директор Тераформинга Мишко Станишић. У уводном делу присутнима се обратио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Период окупације током Другог светског рата представља најтрагичније раздобље у модерној историји Новог Сада. Наша је дужност да негујемо културу сећања, да не дозволимо да се забораве невине жртве и да сагледавајући последице стравичних злочина допринесемо да се они никада више не понове. Захвални смо Културном центру што програмом „Ледена тишина” који обухвата предавања, изложбе и различите едукације, обележава годишњицу страдања народа на овим просторима. Међутим, најважнија је намера да се са ових догађаја пошаље јединствена порука, да мир нема алтернативу, да је људско право на живот нешто највредније и да у друштву каквом тежимо нема места фашизму и дискриминацији – истакао је Далибор Рожић. 

Конференцији су такође присуствовали амбасадор Израела Јахел Вилан, представница абасаде Немачке Доротеа Гизелман, амбасадор Аустрије Николаус Лутероти, представник амбасаде САД Мајкл Келехер, представник амбасаде Норвешке Геир Јохансен, амбасадор Жорж Сантер бивши председавајући Mеђународне алијансе за сећање на Холокауст (ИХРА) и шеф делегације Републике Србије у ИХРА Немања Старовић.

 

Нови Сад, 25. јануар 2022. године

 

Аутор фотографија је Милица Стојанац

Komentari