m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМДУЛС позива грађане да се обрате МУП-у у случају да на њихове адресе стижу позиви за гласање непознатим особама

МДУЛС позива грађане да се обрате МУП-у у случају да на њихове адресе стижу позиви за гласање непознатим особама

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

МДУЛС позива грађане да се обрате МУП-у у случају да на њихове адресе стижу позиви за гласање непознатим особама

 

Београд, 27. март 2022. године

 

Поводом навода Посматрачке мисије ЦРТА да на адресе грађана стижу позиви за гласање за непознате особе, Министарство државне управе и локалне самоуправе позива све грађане да се обрате Министарству унутрашњих послова.

Грађани, власници непокретности могу од Министарства унутрашњих послова затражити проверу, односно, податке о особама пријављеним на њиховој адреси, јер се пријава пребивалишта може извршити пре свега уз њихову сагласност, а такође могу покренути и поступак за њихову одјаву.

И овом приликом МДУЛС истиче да је Законом о јединственом бирачком списку прописано, између осталог, да се у Јединствени бирачки списак уписују лица која имају бирачко право, а према месту њиховог пребивалишта. Евиденцију о пребивалишту грађана, у складу са законом, води надлежни орган, односно, Министарство унутрашњих послова, док се Јединствени бирачки списак, као евиденција о бирачима, на основу исте ажурира.

По питању предлога да се на интернет презентацији МДУЛС омогући увид у податке о бирачима по месту пребивалишта, истичемо да је МДУЛС на основу препорука ОДИХР датим у претходном периоду, извршило неопходне измене и омогућило приступ подацима из бирачког списка у мери која је дозвољена и целисходна у складу са прописима.

Још једном позивамо све грађане да провере своје податке у Јединственом бирачком списку на званичној интернет страници Министарства https://upit.birackispisak.gov.rs/ или да се обрате јединицама локалне самоуправе уколико је потребно допунити или изменити неке од њихових личних података, као и да то могу учитни до 30. марта за изборе који ће се одржати 3. априла 2022. године.

Komentari