m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaМатић на сајму у Мадриду: Србија лидер у регионалном туризму захваљујући успешној вакцинацији

Матић на сајму у Мадриду: Србија лидер у регионалном туризму захваљујући успешној вакцинацији

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Матић на сајму у Мадриду: Србија лидер у регионалном туризму захваљујући успешној вакцинацији

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић поручила је поводом свечаног отварања Међународном сајму туризма у Мадриду ФИТУР (International Tourism Trade Fair), који се одржава под покровитељством њихових величанстава краља и краљице Шпаније, да тај догађај представља наду за туристички сектор на глобалном нивоу.

„Туристички сајам у Мадриду шаље поруку целом свету да се туристичка индустрија може надати бољим данима који долазе, посебно у односу на примену дигиталних зелених сертификата који ће омогућити безбедна и слободна путовања. С обзиром на успех који је Србија остварила са вакцинацијом и својих грађана и туристичких радника,  свакако можемо да очекујемо значајан туристички продор на регионалном плану“, истакла је Матић.

Министарка се током посете сајму састала са генералним секретаром Светске туристичке организације, Зурабом Пололикашвилијем, са којим је разговарала о значају имунизације на ковид-19 за опоравак туризма али и укупан економски развој, као и о пројектним активностима у области развоја инфраструктуре и еко-туризма.

Она је том приликом указала да је Србија међу лидерима у Европи у спровођењу плана вакцинације, као и да се на иницијативу ресорног министарства за туризам, спроводи приоритетна имунизација запослених у угоститељско-туристичкој привреди.

Пололикашвили је оценио да је ово добар тренутак за боље позиционирање Републике Србије на европском тржишту, посебно похваливши ангажовање представника Србије у Светској туристичкој организацији.

Министарка Матић је овом приликом одржала и низ билатералних састанака између осталих и са министарком економије и одрживог развоја Грузије, Натјом Турнавом, са којом је разговарала о могућностима међусобног признавања дигиталних сертификата.

На састанку са министром туризма Албаније, Блендијем Клосијем, министарка Татјана Матић разговарала је посебно о регионалној сарадњи, пре свега о иницијативи Мини-шенген, док је регионално повезивање, као кључ економске и туристичке сарадње у светлу пандемијских околности, била тема и на састанку са државним секретаром у Министарству туризма и спорта Републике Хрватске, Тончијем Главином.

Касније у току дана планиран је састанакаса министарком индустрије, трговине и туризма Краљевине Шпаније, Рејес Марото.

ФИТУР је глобално место сусрета туристичких професионалаца и први водећи сајам овог типа који се одржава у физичком простору од почетка пандемије, уз строге мере заштите.

Foto: Jelena Vučetić

Komentari