m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМали: Колективни имунитет важан за отварање економије, желимо да јачамо животни стандард грађана

Мали: Колективни имунитет важан за отварање економије, желимо да јачамо животни стандард грађана

Београд,  6. маја 2021.

Мали: Колективни имунитет важан за отварање економије, желимо да јачамо животни стандард грађана

 

Министар финансија у Влади Србије Синиша Мали позвао је данас грађане Србије да се вакцинишу, покажу личну одговорност и тако помогну земљи да дође до колективног имунитета и отварања економије, изражавајући оптимистичке прогнозе да ће захваљујући брзој имунизацији и покретању привреде, Србија до краја године доћи до раста привреде изнад шест процената.

 

Министар је поновио и да је за оне који су се вакцинисали или који приме бар прву дозу до 31. маја предвиђена додатна подршка од 3.000 динара.

 

“Од 1. јуна до 15. јуна отворићемо сличан портал као што је сада при Управи за трезор а одмах након 15. јуна почећемо са исплатама. Очекујем да ћемо око 20. јуна све исплатити”, рекао је Мали приликом гостовања у јутарњем програму ТВ Прва.

 

Мали је додао да ће помоћ од 3.000 динара примити и сви вакцинисани пензионери као и они који намеравају да то ураде током маја, као и да ова група грађана као и до сада, не треба да се пријављује за ову врсту помоћи јер ће исплата ићи по аутоматизму.

 

“Већ јутрос, чим је кренуо платни промет, кренули смо са исплатом првих 30 евра за 1,63 милиона пензионера а вероватно се некима већ новац налази на текућем рачуну”, рекао је Мали и додао да је разлог ове додатне новчане подршке “жеља да се награде људи који се понашају одговорно”.

 

Мали је навео да је Србија једна од ретких земаља на свету која има на располагању све вакцине и да ту прилику треба искористити.

 

“Желемо кроз меру од 3.000 динара да подстакнемо људе да се што пре вакцинишу и да дођемо до колективног имунитета. Хоћемо да се изборимо за здравље наше нације”, нагласио је Мали.

 

Мали је рекао да од наредне недеље креће исплата 30 евра за све остале суграђане и додао да у овом тренутку већ имамо 3.450.000 људи који су се пријавили.

 

“Оно што је важно, ми са овом мером показујемо колико је држава јака и стабилна. Кроз трећи пакет помажемо и грађанима дајући им дозу оптимизма и сазнање да је држава ту кад је најпотребније”, казао је Мали уз подсећање да је Србија пре десетак година Србија била пред банкротом и да су иза ње тешке мере фискалне консолидације.

 

Када је реч о данашњем тренутку, Србија је на стабилним позицијама и успешно се бори на оба фронта – економском и здравственом, а како је нагласио веома охрабрују подаци о расту БДП од 1,2 одсто у првом кварталу.

 

“Ми смо очекивали пад од 1,5 одсто а имамо раст од 1,2 одсто”, казао је Мали и додао да ови подаци указују да је могућ раст БДП-а од шест процената и више до краја године.

 

На критике да мере нису таргетиране и да их треба примењивати селективно, министар је поставио реторичко питање “а како одредити ко заслужује а ко не заслужује новац?”.

Министар финансија поручује да држава такву врсту дискриминације не жели да прави.

 

Каже и да често разговара са представницима Фискалног савета и гаји поштовање према председнику тог фискалног тела,  Павлу Петровићу али наглашава да се са сада “са том политиком не слаже”.

 

“За нас је и потрошња веома важна. Кроз досадашњи пакет помоћи грађанима не пружамо само дозу оптимизма већ новац који они троше улази у економске токове, купују се разни производи. У доба највеће економске кризе имали смо пад од само један одсто прошле године. То само говори о томе да смо на прави начин конципирали те мере јер нисмо имали велики пад и неке црне сценарије”, казао је Мали.

 

Према његовим речима, у пандемију смо ушли са огромном резервом, суфицитом у буџету од четири године заредом, а а смањен је и јавни дуг у односу на БДП.

 

“Да, ми смо се мало у међувремену и задужили, али ми не прелазимо ту границу од 60 одсто у односу на БДП. Када погледате остале земље оне су током протекле две године отишли на много већи удео јавног дуга у БДП-у. Црна Гора – преко  сто одсто, Хрватска – 90 одсто, Словенија – 80   одсто. Они нису имали овако таргетиране мере. Са прва два пакета од прошле године подржали смо привреду са више од осам милијарди евра. Не желимо да се животни стандард грађана на било који начин угрози или умањи”, подвукао је Мали.

 

Он је рекао да стастистички подаци показују да од почетка године расте привреда као и сектор услуга.

 

“Расту нам услуге, индустрија, грађевинарство, туризам. Све расте у односу на прошлу годину а то значи да смо на прави начин таргетирали ове мере. Ста би било да је десетине хиљада или стотине људи остало без посла и да су затоврене фабрике. Желимо да се боримо за здравље грађана и економију и то је најбоља политика“, навео је он.

 

Мали је подсетио да наша држава поштује календар најављених исплата помоћи. Како је навео, крајем овог месеца кренуће и исплата помоћи Србима на Косову и Метохији а следећег месеца креће исплата за све остале незапослене грађане.

 

Он је навео и да много очекује од капиталних инвестиција, чији ће удео у укупном БДП-у ове године износити око 7,2 одсто БДП-а, што је један од највиших нивоа улагања у последњих неколико година. Мали је додао да се никада више није улагало у путеве, канализацију и заштиту животне средине.

 

„Ја тек очекујем да ова врста сигурности и кредибилитета који смо остварили да велике резултате. За велике ствари и велике циљеве треба да циљате високо. На срећу грађана овај циљ је достижан и то за њих отвара потпуно нову перспективу после ове пандемије“, закључио је министар.

 

Foto:Tanjug

Komentari