m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 9.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoМали и Кисић: Донето прво решење за помоћ мајкама за куповину првог стана

Мали и Кисић: Донето прво решење за помоћ мајкама за куповину првог стана

Београд,  21.04.2022.

Мали и Кисић: Донето прво решење за помоћ мајкама за куповину првог стана

 

Комисија за доделу новчаних средстава за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана по основу рођења детета донела је прво позитивно решење, којим се одобрава помоћ државе у износу до 20.000 евра за куповину или изградњу прве некретнине, а у оквиру мере помоћи за мајке које су добиле дете након 1. јануара ове године.

Министар финансија Синиша Мали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић изразили су задовољство што је држава још једном показала да је способна да помогне онима којима је помоћ најпотребнија и што помаже грађанима у решавању важних животних питања.

Реч је о породици из Сомбора, која има тромесечну бебу, и која купује први стан, од 96 квадрата.

„Веома сам срећна што је владина комисија којом председавам донела прву позитивну одлуку о додели новчаних средстава за учешће у куповини прве непокретности, а на основу рођења детета у овој календарској години“, рекла је проф. др Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарка је рекла да је једна од најважнијих ствари у животу да се реши стамбено  питање.

„Поносна сам што смо овим средствима помогли решавање стамбеног питања младе мајке из Сомбора и њеног тромесечног сина и надам се да ће у свом новом дому, стамбеном објекту  од 96 квадрата, ова трочлана породица остварити све своје снове и имати леп живот испуњен осмесима, љубављу, топлином. Надам се да ће у том дому одјекивати дечији смех и жагор. За сваког од нас једна од најважнијих ствари у животу јесте да стекне свој кров над главом, а држава Србија је овим програмом показала да брине о својим грађанима и да свакодневно ради на стварању услова за њихов што квалитетнији  живот“ рекла је министарка.

Министарка Дарија Кисић је позвала све жене које су и које ће у овој, и у наредним годинама, постати мајке, а које немају решено стамбено питање, да искористе право које им држава гарантује.

Министар Мали је подсетио да је Влада Републике Србије усвојила уредбу и одлуку којима се дефинише и прецизира начин куповине или учешће у куповини некретнина за породице које треба да реше стамбено питање, а које су добиле или ће добити дете после 1. јануара ове године.

Синиша Мали је рекао да право на новчану помоћ државе имају мајке, које новац могу да искористе за изградњу, учешће у куповини, односно куповину куће или стана. Како је додао, право на помоћ државе може да оствари мајка под условом да први пут стиче кућу или стан на територији Србије.

„Најсрећнији тренутак у животу је сигурно кад добијете дете, а драго ми је што држава једним делом може да допринесе породицама у тим срећним тренуцима. Ова помоћ се односи на мајке чије је дете рођено после 1. јануара, без обзира које је по реду рођења. Максималан износ средстава која се могу доделити је 20.000 евра, а потребно је да су укупни приходи подносиоца захтева и супружника, односно ванбрачног партнера, нижи од две просечне нето зараде у Републици Србији“, напоменуо је министар Мали.

Министар је подсетио да је новац за ову меру је обезбеђен у буџету Републике Србије и да држава има довољно средстава да исплати помоћ свима којима она буде одобрена.

„Наше јавне финансије су у потпуности стабилне и све што смо обећали, испунили смо у дан и у динар. У буџету мора бити новца за децу, за породицу, за повећање наталитета, јер без деце нема ни будућности. Упркос несигурности и кризи која влада у целом свету, наша држава показује да је ту за грађане, да брине о њима, да нису сами и да увек могу да рачунају на помоћ и подршку“, напоменуо је министар финансија.

Он је подсетио и да је држава значајно повећала издвајања за прво дете, за које се почев од 1. јануара добија чак 300.000 динара, као и да  родитељи за друго и треће дете добијају једнократно по 100.000 динара, уз већ постојећих 10.000 динара месечно у трајању од две године за друго дете, односно 12.000 динара месечно за треће дете у трајању од 10 година.

„Издвајања за децу и повећање наталитета нису трошак већ инвестиција. Деце треба да се рађа што више и надам се да ћемо кроз ове мере потрошити много новца јер ће то значити да се родили много беба. Надам се да ће породица из Сомбора уживати у свом новом дому“, закључио је министар финансија Синиша Мали.

 

Foto:TANJUG

Komentari