m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / February 21.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaКЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА ВЛАДИМИРОМ ПИШТАЛОМ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА ВЛАДИМИРОМ ПИШТАЛОМ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ СА ВЛАДИМИРОМ ПИШТАЛОМ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

 

Управник Народне библиотеке Србије и књижевник Владимир Пиштало био је гост Градске библиотеке у Новом Саду, а том приликом организован је и програм посвећен његовом књижевном делу. Њега је, заједно са директором Градске библиотеке у Новом Саду Драганом Којићем, примио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

 

– Веома ми је драго што смо у прилици да угостимо Владимира Пиштала и да га упознамо са свим активностима које Градска библиотека, као једна од најзначајнијих установа културе у Новом Саду има да покаже. Прошле године смо обележили 175 година од оснивања Градске библиотеке и 65 година од оснивања Дечјег одељења. Исте године отворили смо Дигитални омладински центар, као нови депаданс и трасирали пут решавања проблема просторних капацитета те установе. Наиме, Градска библиотека ће добити свој простор од 1300 метара квадратних, у оквиру реконструисаног Спенса чиме ће коначно бити решен проблем са којим се запослени у овој установи већ дуже време суочавају – изјавио је Далибор Рожић додајући да Градска библиотека са својим бројним огранцима и депадансима, простором на Штранду и другим местима одговара изазовима савременог времена, а своју традицију темељи на Читаоници и да је као таква успела да се позиционира и буде једна од најзначајнијих матичних библиотека у Новом Саду.

 

Управник Народне библиотеке Србије и књижевник Владимир Пиштало се захвалио на срдачном пријему и изразио задовољство што се налази у Новом Саду, у Градској библиотеци, окружен књигама и колегама.

 

– Иако је ово моја прва посета у својству управника Народне библиотеке, ја сам ту и раније долазио и осећам везу са овим градом.  Сваки пут, са пријатељима и колегама сам разговарао о књигама. О традицији, читању, о томе како да бринемо о књигама или како да заинтересујемо младе људе за читање. И сада ћемо разговарати о сличним темама и веома ми је драго због тога – рекао је Пиштало.

 

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић је упознао госта са активностима које Библиотека реализује, истичући сличности, као и заједничке теме којима се Владимир Пиштало и та установа баве.

 

– Уз све што Градска библиотека, као служба која ради у корист локалне заједнице утичући на обликовање њеног културног идентитета, наша установа је и организатор манифестације „Дани библиотека Републике Србије и Републике Српске”. Такође, имамо два зборника посвећена питањима заштите и очувања националног идентитета нашег народа, а бавили смо се и великанима Теслом и Пупином. Све то нас повезује са нашим гостом који поред тога што обавља функцију управника Народне библиотеке, важи за једног од најчитанијих и најпревођенијих писаца наше савремене културне сцене – истакао је Којић.

 

Нови Сад, 18. мај 2021. године

Komentari