m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaHronikaЗбринути младунци откривених папагаја

Збринути младунци откривених папагаја

Београд, 13. април 2022. године

Збринути младунци откривених папагаја

Цариници су 12. априла 2022. године на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења 37 тек излеглих младунаца папагаја, међу којима два птића припадају заштићеној врсти ”Pyrrhura molinae”.

Прекршај је откривен када је на излазу из земље за детаљан преглед издвојен ”голф” бугарске регистрације, којим је ка својој земљи сам путовао 37-годишњи мушкарац.

Он је приликом сусрета са цариницима рекао да нема ништа да пријави, а онда је већ отварањем пртљажника било јасно да је то далеко од истине.

У гепеку су пронађене три велике кутије са укупно 37 тек излеглих папагаја, за које возач није имао апсолутно никакву пропратну документацију.

Већина откривених птица припада врсти ”Psittacula krameri” – плавих и белих нимфи ”Мали Александар”, док се две јединке зелобразног папагаја ”Pyrrhura molinae” налазе на ЦИТЕС листи заштићених врста.

Птићи су у сарадњи са инспекторима Управе за ветерину збринути у зоолошком врту Јагодина, док је путник који их је кријумчарио предат у даљу надлежност полицији.

 

Група за односе са јавношћу

 

Илустрација:papige portal pexels

Komentari