m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomija“ЕКСПО 2020 – Дубаи” данас се званично затвара

“ЕКСПО 2020 – Дубаи” данас се званично затвара

САОПШТЕЊЕ

 

Након шест месеци највећег догађаја на планети, Светске изложбе у Дубаију, на којој су 192 земље представиле највеће умове и иновације данашњице и који је посетило више од 23 милиона посетилаца из целог света, “ЕКСПО 2020 – Дубаи” данас се званично затвара.

Србија је на свом, до сада највећем представљању на некој светској изложби, наступила са темом ,,Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност”.

На архитектонски упадљивом и потпуно дигитализованом Павиљону Србије, од чак 2.000 квадрата, Србија је угостила више од милион и двеста хиљада посетилаца, остварено је више од 10.000 пословних контаката, а представљене су бројне иновације због којих је Србија постала тема великог броја светских и домаћих медија.

,,ЕКСПО Дубаи је уздигао вредност културе, повезао прошлост и будућност, традицију и технологију, и за нас представља прилику да покажемо те везе из нашег угла, будући да је Србија у свом економском и креативном излету усмерена напретку, али не заборављајући своје корене и наслеђе”, рекла је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије за “ЕКСПО 2020 – Дубаи”.

Она је додала да нам је учешће на ЕКСПО-у омогућило, не само да представимо своје потенцијале, развијамо пословне мреже и подижемо имиџ наше земље, већ и да радимо на даљем учвршћивању партнерства између Србије и УАЕ.

,,Подстичемо развој српских компанија, пружамо значајну подршку развоју иновативне економије и економије знања кроз присуство великог броја висококвалификованих стручњака, пре свега у доменима информационих технологија, медицине, инжењерства, високог образовања, креативних индустрија и срећни смо што је Србија препозната као значајна инвестициона и занимљива туристичка дестинација”, истакла је Матић.

Она ја најавила и да се држава Србија већ припрема за следећи наступ на Светској изложби која се одржава 2025. године у Осаки у Јапану, али и да је Београд поднео кандидатуру за домаћина специјализованог ЕКСПО-а 2027. године.

У Дубаију су представљени највећи економски, технолошки, инвестициони, туристички и културни потенцијали Србије, а Србија је освојила свет и светску медијску јавност достигнућима и иновацијама пре свега из сектора креативних индустрија, најмодернијих технологија и врхунске науке, представљајући се први пут на овој манифестацији под модерним брендом националне платформе ,,Србија ствара”. Најважније представљене иновације свакако су Metahuman – виртуелно оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира, прво гејминг село у Србији, Стратегија Србије за вештачку интелигенцију, врхунске ВР технологије, blochain и fintech технологије, дигитална пољопривреда, али и бројни креативни и културни догађаји у духу модерне традиције.

,,Оборили смо рекорде досадашњих представљања Србије на светским изложбама и поставили нове стандарде нашег међународног презентовања у свету. Сваки посетилац нашег Павиљона понео је са собом слику модерне и иновативне Србије, о нама су писали бројни светски медији, креирали смо нови имиџ Србије и оправдали разлоге због којих су нас организатори ЕКСПО-а видели као лидере у области креативних индустрија и иновација”, истиче Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе ,,Србија ствара”.

Представљање Србије симболички је инспирисано револуционарном неолитском винчанском културом, старом више од 7.000 година. Цео наступ повезао је заоставштину винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом и пружио могућност виртуелног путовања како кроз различите реалности, различите временске периоде, тако и кроз различите просторе.

У оквиру пословног програма који реализују Влада Републике Србије, Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, током девет тематских недеља у Дубаију, представило се више од 1200 привредника из наше земље, који су остварили више од 10.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима из преко 100 земаља света.

Одржано је пет инвестиционих конференција које су окупиле преко 400 инвеститора из целог света, потписано је више од 40 уговора и предуговора, а више од 20 компанија из Србије се припрема да отпочне пословање у УАЕ и на Блиском истоку.

Наступ Србије на „ЕКСПО 2020 Дубаи“ реализован је у сарадњи са Кабинетом председнице Владе Републике Србије – платформа „Србија ствара”, Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије.

 

 

Београд,

  1. март 2022. године

 

Komentari