m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaHronikaДрога у поштанским пошиљкама

Дрога у поштанским пошиљкама

 

Дрога у поштанским пошиљкама

 

Цариници су крајем новембра међу пошиљкама које пристижу брзом поштом открили и запленили две у којима је поред пријављених ствари била скривена и дрога.

Није редак случај да пошиљаоци у наизглед обичним пошиљкама мале вредности (до 50 евра) шаљу наркотике скривене у ситним поклонима или стварима за свакодневну употребу.

Баш таква два случаја, цариници су открили прегледом пошиљака у којима су биле пријављене кутија чаја и фарбе за косу!

Када је из Беча за примаоца у Београду пристигла пошиљка у којој су се наводно налазили једна кутија чаја ”PG The Originaley” и џемпер, на први поглед лаику се не би учинило да ту нешто може бити проблематично. Међутим, искусни цариници су се ипак одлучили на детаљан преглед захваљујући коме је у оригиналној кутији чаја откривена и пластична кеса са 160 грама опијума.

Неколико дана пре тога, цариници су детаљно прегледали и пошиљку у којој се према пратећој документацији налазио само један пар патика и две кутије фарбе за косу.

Како је мало вероватно да би примаоцу у Београду неко из далеког Камеруна слао само једне патике и фарбу за косу, на основу анализе ризика цариници су и у овом случају одлучили да се увере да ли је то заиста тако.

Да су њихове сумње биле оправдане ускоро је потврђено када је у једној од фабрички запакованих фарби за косу пронађена и кесица испуњена прашкастом материјом која је одреаговала позитивно на приручни тест за наркотике, па се основано сумња да је реч о кокаину.

Познато је да се цариници у свакодневном раду сусрећу са најразличитијим покушајима кријумчарења, што важи и за поштанске пошиљке у којима су до сада откриване многе ствари које не би смеле ту да се нађу: кокаин у дечјим ципелицама, семенке марихуане у музичким дисковима, дијамант у упутству за кућни апарат, антиквитетни новчићи у књижевном часопису, па чак и једна жива јединка отровног паука – тарантуле…

 

Група за односе са јавношћу

Komentari