m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaДан сећања на Доситеја Обрадовића, 10. април још једна прилика да се ученици подсете на значај овог српског просветитеља

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, 10. април још једна прилика да се ученици подсете на значај овог српског просветитеља

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, 10. април још једна прилика да се ученици подсете на значај овог српског просветитеља

 

Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете, ове школске године налази се у календару важних датума који се обележавају у школама, наведено је у допису Министарства просвете, науке и технолошког развоја упућеном директорима школа у Србији.

Школама је предложено да у седмици од 11. до 15. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада, а у складу са узрастом ученика, планирају активности и садржаје којима би се ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића. Међу предложеним делима су: „Басне“, делови „Писма Харалампију“, одломци „Живота и прикљученија“, као и критички делови „Совјета здраваго разума“.

На иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, као Дан сећања изабран је дан смрти овог српског просветитеља – 10. април (по старом календару 28. март). Тај датум је изабран јер је у историографији једини релевантан датум, који се односи на Доситеја Обрадовића, а за који се зна да је поуздан.

Димитрије Доситеј Обрадовић рођен је 1739. (или 1742. године) у банатском румунском селу Чакову, близу Темишвара. Био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII века, али и најзначајнији заступник просветитељских идеја међу свим Јужним Словенима. Између осталог, творац је и идеје да се пише на народном језику, како би књиге биле разумљиве свима који тим језиком говоре. Истицао је значај врлина и вредности – као што су доброта, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање и сарадња.

На сајту Задужбине „Доситеј Обрадовића“ www.dositejeva-zaduzbina.rs, наставници и ученици могу видети више информација о Доситејевом животу и делу, као и раду Задужбине.

 

Београд, 8. април 2022.године

Komentari