m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaДан победе над фашизмом у Другом светском рату

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, биће обележен низом манифестација у Републици Србији:

  • маја 2021. године у 16 часова, уз највише војне почасти, са Савске терасе Београдске тврђаве биће извршена почасна артиљеријска паљба;

 

  • маја 2021. године у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти коју ће предводити министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

У церемонији ће учествовати и представници Министарства одбране, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасада Руске Федерације, Украјине, Републике Белорусије, Републике Азербејџана и Републике Казахстана у Републици Србији.

        – 9. маја 2021. године у 13.30 часова код Споменика совјетским ветеранима на Авали биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти;

 

  • маја 2021. године у 20 часова у Народном позоришту биће одржана свечана академија посвећена 9. мају Дану победе над фашизмом.

 

Празник ће, такође, бити обележен бројним свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Републике Србије, и у иностранству од стране српских дипломатских представништава

***

Након шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, а наставио се, поред осталог, нападом 6. априла 1941. године на Краљевину Југославију, Други светски рат на европским просторима окончан је 9. маја 1945. године ступањем на снагу безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха

Други светски рат представља највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Само на простору Југославије током четири ратне године страдало је више стотина хиљада цивила и припадника партизанских одреда.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се и као Дан Европе имајући у виду да је савремена Европа заснована на основним принципима и начелима које су водили борце против нацизма и фашизма – на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

 

Komentari