m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaДанас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Београд,  7. мај 2021.

Данас следи исплата 30 евра корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је потврдио да је јутрос почела уплата првих 30 евра у динарској противвредности за 143.313 корисника новчане социјалне помоћи и за 9.500 лица лишених слободе.

„Свесни смо да је помоћ најпотребнија нашим најстаријим грађанима и корисницима новчане социјалне помоћи. Они се нису пријављивали за ову помоћ државе, већ им новац директно леже на рачуне. Тако су пензионери јуче добили првих 30 евра, а данас ће новац бити на рачунима и свим корисницима социјалне помоћи и лицима лишеним слободе. Након што смо прошле године помогли грађанима са једнократном новчаном помоћи у износу од 100 евра, наставили смо са том подршком и ове године, с обзиром на то да смо свесни да је пандемија на све на неки начин утицала и да је људима потребна подршка. Грађани сада коначно могу да виде колико је наша држава јака, стабилна, јер је у кризи показала да има капацитет да брине и о привреди и о грађанима“, навео је он.

Мали је подсетио да око милион и 700 хиљада пензионера у Србији у септембру могу очекивати уплату од 50 евра, а других 30 евра у новембру. Уплата у износу од 60 евра за остале грађане почиње 12. маја, а очекује се да ће свима новац на рачунима бити до 20. маја, док других 30 евра могу очекивати у новембру.

„Више пута сам помињао да је за нас потрошња веома важна. Све што дајемо нашим грађанима се у великом делу враћа у буџет, људи троше, купују производе. Након прошлогодишње подршке у износу од 100 евра резултат је био видљив, јер смо у доба највеће економске кризе икада, имали веома мали пад привредне активности. У Србији нису затваране фабрике и нису затварана радна места, као у неким значајно развијенијим економијама од наше“, објаснио је министар.

У другој половини маја уплату од 100 евра могу очекивати Срби на Косову и Метохији, укључујући и децу, а незапосленима у јужној покрајини ће бити уплаћено по 200 евра.

Незапослени у осталом делу Србије у јуну ће добити помоћ од 60 евра.

Поред ове врсте помоћи, министар Мали напомиње да је изузетно важно вакцинисати се, и подсећа да ће сви они који буду до 31. маја добили макар једну дозу било које вакцине од четири доступне у Србији, добити још по 3.000 динара. Пријава ће трајати од 1. до 15. јуна, а право на пријаву ће имати грађани старији од 16 година.

Komentari