m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoГРАД НОВИ САД КОНСТАНТО УНАПРЕЂУЈЕ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ГРАД НОВИ САД КОНСТАНТО УНАПРЕЂУЈЕ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ГРАД НОВИ САД КОНСТАНТО УНАПРЕЂУЈЕ ПОЛОЖАЈ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Саветница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је догађају на ком су представљени резултати реализованог пројекта „Успостављање међуопштинске сарадње у циљу оснивања Сервиса подршке у мобилности и комуникацији” који су реализовали Град Нови СадГрад Београд, као и Градске општине Савски венац и Врачар.

-Овај пројекат је подржан од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе и Владе Швајцарске и његова вредност је 20 710  швајцарских франака. Циљ пројекта је увођење новог сервиса подршке за особе са инвалидитетом којим се повећава доступност информацијама увођењем нових информационих и комуникационих технологијаТоком прошле године размењивали смо знања и искуства добре праксе када  је реч о унапређењу положаја особа са инвалидитетом. Реализовано је више едукација за оспособљавање тумача на знаковном језику, покренута је мобилна апликација Инфо за све са сервисним информација, као и Facebook станица подршке у мобилности и комуникацији. Данас је и представницима Града Новог Сада уручен штампач на Брајевом писму, на којем ће бити штампани материјали са важним информацијама доступни слепим и слабовидим особама- рекла је Љиљана Коковић.

Члан Општинског већа градске општине Врачар Дарко Миленковић је истакао да  је циљ ове међуопштинске сарадње стварање једнаких услова за све грађане. 

Као њен резултат настала је апликација за мобилне телефоне са сервисним информацијама о искључењу воде, електричне енергије и изменама линија градског превоза. Ти подаци налазе се на једном месту и приступачни су за све. Могу их користити све особе, а такође су доступне као звучне информације. и оне на знаковном језику, док aпликација Инфо за све може бити преузета у Google play продавници -рекао је Дарко Миленковић.

Члан Општинског већа градске општине Савски Венац Владимир Павловић је изразио задовољство због ове међуопштинске сарадње и нагласио да је приоритет уклањање свих препрека са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свакодневном животу.

Током данашње посете представљен је рад Канцеларије за особе са инвалидитетом,  најављене су наредне активности у оквиру пројекта, а гости су посетили и Галерију ОСИ арт у Змај Јовиној улици бр. 20 у Новом Саду.

 

Нови Сад, 28. мај 2021. године

Komentari