m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeBiHГрадоначелник Бијељине на састанку Мреже балканских градова Б40

Градоначелник Бијељине на састанку Мреже балканских градова Б40

Градоначелник Бијељине на састанку Мреже балканских градова Б40

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је учествовао на састанку Б40 мреже балканских градова, одржаном у Сарајеву 25. априла, под предсједавањем предсједавајућег Мреже – градоначелника Истанбула Екрема Имамоглуа и том приликом најавио да ће Град Бијељина активно учествовати у дјеловању те мреже.

Мрежа Б40 основана је крајем 2021. године на састанку чији домаћин је био град Истанбул, када је, између осталог, договорено да чланови мреже раде на унапређењу дијалога између локалних заједница, сарађују у областима културе, проналазаштва, одрживости и солидарности, али и да развијају нове области сарадње имајући у виду дјеловање климатских промјена и потребе јачања локалне демократије и добросусједских односа у региону. У складу са овим циљевима, у оквиру мреже основане су радне групе за локално климатско дјеловање, локалну демократију и миграције, паметне градове и дигиталну трансформацију и локалну економску сарадњу.

Meђу градовима и општинама из бивших југословенских република, међу члановима Мреже Б40 су Београд, Дубровник, Котор, Лакташи, Приштина, Пула, Сплит, Скопље, Подгорица и Сарајево, а од већих балканских градова издвајају се грчки градови Атина и Солун, односно, турски градови Једрене и Истанбул и румунски град Констанца.

Komentari