m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / September 26.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaNajava događajaГојковић сутра отвара Павиљон Републике Србије на Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији

Гојковић сутра отвара Павиљон Републике Србије на Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији

Саопштење

 

Гојковић сутра отвара Павиљон Републике Србије на Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији

 

Београд, 20.04.2022 – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отвориће сутра Павиљон Републике Србије у Ђардинима на 59. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији. На тој престижној смотри уметности, чија је тема “Млеко од снова” Србију представља пројекат „Ход са водом“ (Walking With Water) уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Ћирић.

Николићева истраживања кроз два рада, “800м” и “Документ” потцртавају односе са технологијом и природом, у овом случају, водом као основним делом наших тела, али и водом као простором повезивања. Кроз два нова рада посетиоци ће се сусрести са два доминантна формата сликарства – вертикалним и хоризонталним и два различита скупа односа.

Један је поглед издалека, ментално дистанциран, док је у другом тело гледаоца постављено као део слике без икакве удаљености од ње. Рад “800м”, снимљен дроном, преузима птичју перспективу, гледиште које је данас проширено и апстраховано у виду наших телефонских екрана путем гугл мапа и других уређаја који одређују нашу перцепцију времена и простора.

“Документ”, у хоризонталном формату, предлаже стрпљење уметника и успореност делања као методологију за постизање савршених услова за гледање у складу са нашим људским бинокуларним видом. Слика је направљена употребом модерне технологије у ретроградне сврхе да би се телесни поглед пројектовао као дводимензионална модернистичка слика.

Уметничка директорка Бијенала Ћећилија Алемани одлучила се за слоган „Млеко од снова” по књизи Леоноре Карингтон (1917–2011). Према њеном објашњењу, Карингтонова је описивала магични свет у којем се живот константно преображава кроз призму имагинације, где свако може да се промени, трансформише, постане нешто друго или неко други. Алемани каже да изложба води посетиоце на имагинарно путовање кроз метаморфозе тела и дефиниције човечности.

Међународна изложба уметности Бијенала у Венецији биће отворена до 27. новембра.

 

 

Прес служба Министарства културе и информисања

 

Komentari