m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaГојковић посетила Аранђеловац

Гојковић посетила Аранђеловац

Гојковић посетила Аранђеловац

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић са сарадницима посетила је данас Аранђеловац и одржала радни састанак са председником те општине Бојаном Радовићем и стручњацима из надлежног Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу на којем су разговарали о даљим корацима санације и реконструкције Старог здања.

На састанку је договорено предузимање мера хитне санације како би се отклониле последице, односно спречило даље пропадање након пожара који се догодио 22. марта, али и остале активности, које се тичу санације и реконструкције старог здања и утврђивања Старог здања за посебан споменик културе у оквиру културно-историјске целине Парка Буковичке бање.

„Првенствено смо договорили прецизне кораке и рокове када ће које мере бити предузете. Прва мера је спровођење хитних интервенција, односно заштита кровног дела страдалог у пожару. Потом, паралелно са спровођењем ових мера и чишћењем самог објекта од шута, затварањем објекта од недозвољеног уласка, биће спроведено и снимање, статички преглед самог објекта и израда пројекта санације целе кровне конструкције. То је један од првих корака који мора бити спроведен, а већ друга фаза која креће паралелно са овим јесте и израда пројекта фасадне столарије и заштите фасада“ истакла је помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић.

На састанку је истакнута неопходност покретања иницијативе да се Старо здање, које је сада препознато само у оквиру културно-историјске целине, прогласи за посебан споменик културе од великог или изузетног значаја, у зависности од елабората и документације.

Састанку су присуствовали и представници Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца,  надлежног завода, као и Завода за заштиту споменика културе града Београда, који се посебно бавио темом Старог здања.

 

Београд,

  1. април 2022. године

Komentari