m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaГојковић отворила изложбу једног од најистакнутијих савремених уметника – Ервина Вурма

Гојковић отворила изложбу једног од најистакнутијих савремених уметника – Ервина Вурма

Саопштење

Гојковић отворила изложбу једног од најистакнутијих савремених уметникаЕрвина Вурма

Београд, 07.4.2022 – Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је на отварању изложбе Ервина Вурма “Један минут заувек” у Музеју савремене уметности да је ово једна од најзначајнијих поставки у нашој земљи и да о њеној важности говори чињеница да је ово прва самостална изложба на овим просторима једног од најистакнутијих савремених уметника.

„Гостовање светски признатог ствараоца, још једном нас подсећа да је Београд био и остао културна престоница овог дела Европе и света. У том смислу, чини се да нема ничег природнијег него да управо Музеј савремене уметности буде место на коме ће се догодити сусрет и интеракција Вурмове врхунске уметности и овдашње културне јавности, иначе одавно  жељне његовог доласка“, подвукла је Гојковић.

„Мене, као министра културе, посебно радује чињеница да је Музеј савремене уметности у потпуности успео да одговори изазовима и захтевима изложбе“, нагласила је Гојковић.

Према њеним речима публика ће имати сјајну прилику да се током наредних пет месеци ближе упозна с радом Ервина Вурма, његовим јединственим уметничким погледом на свет и да се увери у његов раскошни таленат, који дуже од четири деценије снажно зрачи на светској сцени.

Гојковић је прецизирала да су пред публиком радови који приказују целокупни опус уметника, његову разноврсност и комплексност, а да посебну вредност изложбе чине скулптуре од глине, израђене специјално за ову прилику по моделима архитектонског наслеђа наше престонице из ’70-их и ’80-тих година прошлог века. Министарка културе изразила је уверење да ће изложени радови наићи на одличан пријем код публике имајући у виду стечену репутацију оригиналног и несвакидашњег аутора, који успева истовремено да заинтригира и одушеви и највеће зналце и најширу јавност.

„Живимо у временима која су свакако пуна неизвесности и изазова. Ипак, како бисмо их превазишли, морамо сачувати оптимизам. У томе је уметност, управо као што је Вурмова, незамењива, о чему говоре и његове речи: ‘Хумор је моје оружје’“, закључила је Гојковић.

 

Прес служба Министарства културе и информисања

 

Аутор фотографија је Дарио Константиновић.

Komentari