m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaГојковић: Зауставити продају уметничких дела стечајног дужника

Гојковић: Зауставити продају уметничких дела стечајног дужника

Саопштење

Гојковић: Зауставити продају уметничких дела стечајног дужника

Београд, 14.05.2021 –  Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић предала је данас захтев Агенцији за лиценцирање стечајних управника да се хитно обустави продаја уметничких дела стечајног дужника „YES YUGOEXPORT SISTEM- YES KORPORACIJA DD BEOGRAD“, која је заказана за 18. мај 2021. године.

Гојковић је у захтеву директорки Агенције Драгици Петровић навела да решењем Музеја Града Београда од 12.5.2021. године за покретна културна добра утврђена су уметничка дела ликовне и примењене уметности, од чега 124 ликовна дела и 24 дела примењене уметности, која су предмет продаје путем јавног надметања.

Министарка културе и информисања је указала да, имајући у виду да су предметна дела проглашена за културно добро, као и да су утврђене мере заштите наведених културних дела, у складу са Законом о културним добрима, стечајном дужнику забрањено је да се њима располаже у циљу продаје, поклона или њихове употребе у комерцијалне сврхе.

Министарство културе и информисања на овај начин придружује се захтеву Правобранилиштва Града Београда упућеном Агенцији за лицитирање стечајних управника и Привредном суду у Београду.

Komentari