m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Saturday / December 2.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaГојковић: Да, има нас више, много смо видљивије

Гојковић: Да, има нас више, много смо видљивије

Саопштење за јавност

Гојковић: Да, има нас више, много смо видљивије

Београд, 08.03.2022 – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић поводом 8.марта Међународног дана жена, на радном доручку у Музеју Југославије за жене у области културе, истакла је да је Србија остварила напредак, који се огледа у доношењу добрих закона, као и да су жене данас видљивије и налазе се на бројним позицијама.

„Циљ овог нашег дружења је да заједно са мушкарцима који се такође баве културом, али и студенткињама којима на овај начин желимо да будемо и менторке, поделимо искустава како је то у 21. веку у Србији  бити жена и бавити се културом, на какве све препреке наилазимо, и како се оне могу превазићи“, рекла је Гојковић.

„Као држава донели смо добре законе у циљу родне равноправности. Увели смо оне потребне квоте да нас буде више у установама културе, управним и надзорним одборима, чиме смо постигли да нас има више и постанемо видљивије. Раније није могло оволико да се сакупи моћних жена у свету културе на једном месту, као што смо успели данас. Са том видљивошћу смо направиле један помак, сада нас уважене колеге и јавност слушају“, напоменула је министарка културе и додала да су жене успеле жене да заузму важне позиције.

„Оне нису директорке и управнице галерија и установа културе због тих процената, него су оне прошле на конкурсима, што значи да су убедљиво својим квалитетом победиле мушку конкуренцију и то је, такође, један велики помак. Добиле су своју шансу и очигледно су је искористиле“, истакла је министарка културе.

Гојковић је указала на резултат истраживања, које је Завод за проучавање културног развитка спровео, на основу којег су жене, које се баве културом, задовољне својим послом и условима рада, што није честа појава у неким другим позицијама оценивши да је доста жена на челним позицијама у ликовној уметности, галеријама, музејима и библиотекама.

Гојковић је подсетила да су се пре једног века жене бориле за своја радна права, краће радно време и веће плате, као и за право гласа и додала да је 8. март данас симбол тежњи да се равноправност подигне на такав ниво да о њој уопште не мора да се разговара и да не буде важно да ли је неко мушкарац или жена, него колико он или она уме да нешто уради.

„Мислим да смо заиста близу тога“, оценила је Гојковић и додала да прослава 8. марта данас другачије изгледа, и широм Србије и широм Европе, да жене демонстрирају, траже пут да буду равноправне колико и мушкарци.

Радном доручку поводом 8. марта у Музеју Југославије присуствовали су жене из света културе, као и мушкарци који се баве овом облашћу, али и студенткиње уметничких факултета. Радном доручку присуствовала је и млада модна дизајнерка Тара Катарина, која већ две године има великог успеха на Франкфуртској недељи моде.

Прес служба Министарства културе и информисања

 

Аутор фотографија Дарио Константиновић

Komentari