m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaPolitikaГордана Маринковић Савовић: О преговорима из другог угла

Гордана Маринковић Савовић: О преговорима из другог угла

Гордана Маринковић Савовић: О преговорима из другог угла

О скоро свакој теми најбоље је кренути in medias res, од суштине, а суштина је да је Српски покрет Двери увек био у првим редовима на свим протестима, увек решен да изађе на црту Александру Вучићу, где год то било, па и у преговорима са њим.

На протестима су критиковани скоро сви наши покушаји да се нешто промени, ти покушаји су често називани испадима и иако смо грешили, било је шанси које смо сви заједно пропустили, што због нејединства опозиције, али и што због ратника и критичара са друштвених мрежа, који на протестима нису или су ретко били, али су о њима све знали.

Сада, када смо прихватили преговоре на свим колосецима, па и са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, разни колумнисти и критичари се питају шта је оно што ћемо ми са њима испреговарати. Међутим, боље питање је шта то могу Двери да испреговарају, а да не одговара остатку бојкот опозиције? Платформа Двери за преговоре се врло мало разликује од платформи других бојкот странака, а представници Двери су месецима радили на усаглашавању јединствене платформе са Скупштином слободне Србије и странкама које су бојкотовале изборе. Истина неуспешно, али наши захтеви су скоро истоветни. Дакле, било који од захтева да успемо да испреговарамо, то никако не може штетити остатку опозиције (које год), нити општем стању демократије у нашем друштву.

Покушавамо да радимо у интересу сваког грађанина, за коју год странку да гласа, да може да гласа и да се његов глас не покраде.

О томе како би се могла променити власт у Србији помињу се бројни сценарији, од македонског и белоруског, све до црногорског. Који год сценарио да се догоди у Србији или Вучић смисли неки сасвим другачији, јер је мајстор да обмане и домаћу и страну јавност и да се наочиглед свих одигравају изборне крађе и неправилности, а изборни резултати се прихватају као легитимни, Двери неће само чекати да се мајстор комбинаторике преигра. Свесни смо реалности и тренутне немогућности да се са овом влашћу изборимо институционално, изборним листићем и оловком – зато и преговарамо на свим колосецима, да бисмо вршили притисак на власт. Свесни смо и недовољне решености и одлучности већине нашег друштва да се ова борба пренесе на улицу и тамо реши. Али то не значи да ћемо се помирити са стањем у коме се сви заједно налазимо, већ да покушавамо да изнађемо решења и одговоримо на изазове који нас очекују на изборима, од председничких, преко београдских, до ванредних парламентарних.

Немамо припремљен сценарио, али бићемо и даље на протестима са протестантима који су свесни да нису, односно нисмо, решили све што је требало 5. октобра, али не одустајемо. Бићемо и са нашом децом, студентима и омладином на улици, уместо којих ћемо примати ударце пендрека, док их полиција вија и туче по београдским улицама. Бићемо и на преговорима са политичким неистомошљеницима из власти, и са европским посредницима, јер ако то може допринети једним кораком ка нормализацији друштва, немамо право да их игноришемо, од кога год и колико год били критиковани.

 

Гордана Маринковић Савовић
Члан Председништва Двери

Komentari