m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Friday / September 29.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoВујовић: ЕБРД стратешки партнер у реализацији зелених пројеката у Србији

Вујовић: ЕБРД стратешки партнер у реализацији зелених пројеката у Србији

Вујовић: ЕБРД стратешки партнер у реализацији зелених пројеката у Србији

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поручила је, након састанака са новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и досадашњом директорком ове међународне институције Жужаном Харгитаи, да је ЕБРД стратешки партнер у реализацији зелених капиталних пројекта у Србији, који су од суштинског значаја за подизање стандарда животне средине и бољи квалитет живота грађана.

 

“Уз подршку ЕБРД градска топлана у Крагујевцу ће ове године у потпуности прећи на гас, што ће у великој мери смањити аерозагађење у том граду. Значајно је и то што ће, поред замене котлова у топлани, бити санирана и депонија пепела”, рекла је Вујовић.

 

Министарка је навела да су пројекти које финансира ЕБРД најзначајнији за министарство које води и додала да ће њихова реализација допринети смањењу аерозагађења, али и решавању проблема управљања чврстим отпадом за више градова и општина.

 

„Изградњом регионалних и рециклажних центара решићемо проблем одлагања отпада, који ће се у будућности третирати по највишим еколошким стандардима. Уз помоћ наших партнера регионалне системе за управљање чврстим отпадом градићемо у осам региона и њима ће бити обухваћено 50 локалних самоуправа. До краја године улазимо у прву фазу реализације ових пројеката, у склопу које ће се градити регионални центри за четири региона“, истакла је Вујовић.

 

Министарка је захвалила досадашњој директорки ЕБРД за Западни Балкан на изузетној сарадњи и подршци, а новом директору пожелела добродошлицу и успех у раду, нагласивши да верује да ће успешна сарадња са овом институцијом бити настављена и у будућности.

 

 

Служба за комуникације и односе са јавношћу

Министарство заштите животне средине

 

Београд,

13.05.2021. године

Komentari