m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoВојска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС

Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС

Вест, фото и видео: http://www.mod.gov.rs/cir/17414/vojska-srbije-jaca-za-30-tenkova-t-72ms-i-30-oklopno-izvidjackih-automobila-brdm-2ms-17414

Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас примопредаји тенкова Т-72МС и оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације Србији у нишкој касарни „Мија Станимировић”.

Церемонији су присуствовали и државни секретар, заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков и заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин, као и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

– Ради се о донацији Руске Федерације Војсци Републике Србије у вредности од око 75 милиона евра, која се састоји у 30 оклопних транспортера БРДМ-2МС и 30  модернизованих тенкова Т-72 МС, а на основу споразума који су у Сочију договорила два председника Вучић и Путин. Ми смо веома захвални Руској Федерацији, јер је ово значајно појачање за Војску Србије – рекао је министар Стефановић, по завршетку примопредаје.

Он је подсетио  да је у  новембру такође у Нишу приказан први део ове донације – 11 тенкова Т-72 и 10 оклопних транспортера.

– Данас када су они комплетирани и када су фактички два, тенковски батаљон и батаљон БРДМ-2МС употпуњени, представљамо ово наоружање, које ће ићи у Копнену војску,  и које ће значајно побољшати, као што сте могли да чујете и од генерала Мојсиловића, наше оперативне способности – истакао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је указао да је реч о савременим средствима, која су у овом делу света међу најбољима.

– Ради се о нечему што је најбоље у Копненој војсци тренутно, али и о средствима која ће помоћи да наши војници буду боље заштићени  и да наша Војска буде ефикасна у извршењу свих задатака у заштити наше земље, очувању нашег мира и стабилности – рекао је министар.

Он је истакао да нема стабилности, мира и безбедности без јаке војске.

– Само јака Војска Србије може да значи јаку Србију. И  овде хоћу да се захвалим и генералу Мојсиловићу и генералу Симовићу, али и свим старешинама Војске, који су у претходним годинама вредно и напорно радили да наша војска буде добро опремљена, али и да наши војници буду утренирани и увежбани, јер то је највећа снага једне војске. Снага војске је у њеним људима, они су уложили огромне напоре да те војнике припреме, да их обуче и да ми данас имамо спремне посаде као што видите и за ову нову, борбену технику – нагласио је министар Стефановић.

Он је, такође, изразио задовољство због тога што се између Руске Федерације и Републике Србије сарадња наставља и развија у добром темпу.
– Данас ћете имати прилику и да видите сарадњу наших специјалних јединица на полигону Орешац где ћете видети њихово садејство у борби против терориста. Руски падобранци ће са припадницима 72. специјалне бригаде извести завршну вежбу, где ће показати све елементе своје обучености и опремљености – указао је министар Стефановић.

Министар одбране је захвалио нашим пријатељима из Руске Федерације и министру Шојгуу на томе што су припадници специјалних јединица дошли овде и што имамо прилику да увежбавамо на најозбиљнији начин и тактике и технике.

– Хоћемо да са свима сарађујемо, хоћемо да имамо могућност да учимо од најбољих, а то руски специјалци и припадници руских јединица свакако јесу – истакао је министар Стефановић.

Он се захвалио и амбасадору Боцан-Харченку на великој подршци свих ових година и на свему што је заједнички урађено.

– Очекујем и наставак опремања војске, желим да имамо још интензивнији рад и да сваке године имамо прилику да вас обрадујемо нечим што је наша војска ново урадила, новим средствима којима се опремила али и новим способностима које је стекла – закључио је министар Стефановић.

Амбасадор Боцан-Харченко истакао је да данашњи дан показује и доказује још једном да је сарадња двеју земаља, а посебно војно-техничка, развијена и чврста и да има будућност.

– Војно-техничка сарадња, која се одвија на најбољи начин на основу уговора наших председника, веома је значајна сама по себи ствара добар и чврст темељ за свеобухватну сарадњу између Русије и Србије – нагласио је амбасадор Боцан- Харченко додајући да се та војно техничка и војна сарадња одвија између Србије и Русије одвија у складу са међународним уговорима и нормама, а у прилог стабилности у региону .

Према његовим речима, Русија ће пружити свој допринос јачању суверенитета, целовитости и одбрамбене способности Србије и неутралног статуса Србије, додајући да „неутрални статус мора себе да штити”.

– Неутрални статус омогућава Србији да развија војну и војно-техничку сарадњу са свима где Србија им свој интерес – нагласио је амбасадор Боцан- Харченко.

Симболично, на данашњој церемонији примопредаје, генерал Фомин уручио је генералу Мојсиловићу кључ од тенка. Генерал Фомин је, том приликом, истакао да је данашњи дан још један успешан корак у јачању руско-српске војно-техничке сарадње. Он је нагласио да ова техника испуњава све савремене стандарде и да ће ојачати борбени потенцијал српске армије и омогућити да се обезбеди национални суверенитет и територијални интегритет земље.

Генерал Мојсиловић захвалио је државном врху Руске Федерације и свима  који су учествовали данас и до данас у процесу опремања тенковског и оклопно-извиђачког батаљона са борбеним средствима руске производње. Генерал Мојсиловић је нагласио да је та војно-техничка сарадња резултирала тиме да је Војска Србије јача за 30 тенкова Т-72МС и 30 оклопно-борбених возила БРДМ-2МС, као и да су резултати нашег чврстог партнерства и  добре војничке сарадње су данас видљиви на терену.

– Борбена техника коју данас имамо прилике да видимо, а сврставамо у строј Војске Србије, имаће за циљ јачање свеукупног капацитета и оперативних способности Војске Србије у целини – закључио је генерал Мојсиловић.

Тенк Т-72МС је модернизована варијанта тенка Т-72. Модернизација тенка извршена је у 61. оклопно ремонтном заводу (БТРЗ) у Руској Федерацији. Тенк Т-72МС тежак је 44,5 тона. Максимална брзина кретања је 60 км/час. Наоружан је топом 125мм са борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62мм са борбеним комплетом од 2.000 метака и митраљезом КОРД 12,7мм са борбеним комплетом од 600 метака.

Оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама и за све видове извиђања на земљишту и води. Осим тога, може се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, за превоз курира и официра за везу, као средство везе, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

Опремањем извиђачких јединица Војске Србије оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу. Оклопно извиђачки аутомобил БРДМ-2МС је опремљен термовизијском камером која омогућава уочавање циљева на даљини од 3,5 км, а распознавање на 2 км. Средство има стабилисану куполу у две равни и може успешно гађати циљеве из покрета.

У нишкој касарни данас је приказан и Оклопно извиђачки и тенковски батаљон на маршу, а посебно су представљене основне тактичко-техничке карактеристике тенка Т-72МС и оклопно-извиђачког аутомобила БРДМ-2МС.

Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas primopredaji tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije Srbiji u niškoj kasarni „Mija Stanimirović”.

Ceremoniji su prisustvovali i državni sekretar, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

– Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrednosti od oko 75 miliona evra, koja se sastoji u 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30  modernizovanih tenkova T-72 MS, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije – rekao je ministar Stefanović, po završetku primopredaje.

On je podsetio  da je u  novembru takođe u Nišu prikazan prvi deo ove donacije – 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih trаnsportera.

– Danas kada su oni kompletirani i kada su faktički dva, tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, predstavljamo ovo naoružanje, koje će ići u Kopnenu vojsku,  i koje će značajno poboljšati, kao što ste mogli da čujete i od generala Mojsilovića, naše operativne sposobnosti – istakao je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je ukazao da je reč o savremenim sredstvima, koja su u ovom delu sveta među najboljima.

– Radi se o nečemu što je najbolje u Kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni  i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti – rekao je ministar.

On je istakao da nema stabilnosti, mira i bezbednosti bez jake vojske.

– Samo jaka Vojska Srbije može da znači jaku Srbiju. I  ovde hoću da se zahvalim i generalu Mojsiloviću i generalu Simoviću, ali i svim starešinama Vojske, koji su u prethodnim godinama vredno i naporno radili da naša vojska bude dobro opremljena, ali i da naši vojnici budu utrenirani i uvežbani, jer to je najveća snaga jedne vojske. Snaga vojske je u njenim ljudima, oni su uložili ogromne napore da te vojnike pripreme, da ih obuče i da mi danas imamo spremne posade kao što vidite i za ovu novu, borbenu tehniku – naglasio je ministar Stefanović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog toga što se između Ruske Federacije i Republike Srbije saradnja nastavlja i razvija u dobrom tempu.
– Danas ćete imati priliku i da vidite saradnju naših specijalnih jedinica na poligonu Orešac gde ćete videti njihovo sadejstvo u borbi protiv terorista. Ruski padobranci će sa pripadnicima 72. specijalne brigade izvesti završnu vežbu, gde će pokazati sve elemente svoje obučenosti i opremljenosti – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane je zahvalio našim prijateljima iz Ruske Federacije i ministru Šojguu na tome što su pripadnici specijalnih jedinica došli ovde i što imamo priliku da uvežbavamo na najozbiljniji način i taktike i tehnike.

– Hoćemo da sa svima sarađujemo, hoćemo da imamo mogućnost da učimo od najboljih, a to ruski specijalci i pripadnici ruskih jedinica svakako jesu – istakao je ministar Stefanović.

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno.

– Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla – zaključio je ministar Stefanović.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

– Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu .

Prema njegovim rečima, Rusija će pružiti svoj doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i neutralnog statusa Srbije, dodajući da „neutralni status mora sebe da štiti”.

– Neutralni status omogućava Srbiji da razvija vojnu i vojno-tehničku saradnju sa svima gde Srbija im svoj interes – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko.

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka. General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspešan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović zahvalio je državnom vrhu Ruske Federacije i svima  koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona sa borbenim sredstvima ruske proizvodnje. General Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati našeg čvrstog partnerstva i  dobre vojničke saradnje su danas vidljivi na terenu.

– Borbena tehnika koju danas imamo prilike da vidimo, a svrstavamo u stroj Vojske Srbije, imaće za cilj jačanje sveukupnog kapaciteta i operativnih sposobnosti Vojske Srbije u celini – zaključio je general Mojsilović.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je, pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

U niškoj kasarni danas je prikazan i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

Komentari