m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Monday / December 4.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoВојници генерације “март 2022” положили заклетву

Војници генерације “март 2022” положили заклетву

Вест, фото, видео: https://www.mod.gov.rs/cir/18544/vojnici-generacije-mart-2022-polozili-zakletvu-18544

Војници генерације “март 2022” положили заклетву

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације “март 2022” и слушалаца Курса за резервне официре Војне академије и Медицинског факултета ВМА. Министар Стефановић поручио је младим војницима и слушаоцима да нема већег поноса од дате речи да ће бити уз своју земљу и свој народ, где год и кад год то буде потребно.

– Овде су ваши сјајни родитељи, ваше браћа и сестре, супружници, деца и пријатељи, којима смо, заиста, неизмерно захвални зато што вам пружају снажну подршку да дођете овде и будете део ваше и наше војске. Знам колико су они допринели својом подршком вашој одлуци да данас будете у овом строју. Ви сте одлуком да служите војни рок својој држави, постали један од кључних делова, бедема одбране наше земље. И то никада немојте да заборавите. Данас, овде у касарни која носи име чувеног Живојина Мишића, сви заједно, потврђујући традицију наше славне војске, шаљемо јасну поруку да су грађани Србије свесни значаја безбедности наше земље – рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је данашњој заклетви присуствовао и генерал-мајор Жељко Петровић, командант Команде за обуку, који је пре тога био и командант наше Прве бригаде, а који је и 1999. године у тешким тренуцима за нашу земљу, био командант и наших граничара на северу наше земље.

– Са нама су данас у овом строју војника и три брата, Микаило, Миодраг и Младомир Вучићевић, рођени истога дана 2003. године, три брата, тројке како би ми рекли у Србији, понос наше земље. Оцењени су као сјајни војници у досадашњем току обуке. Сви ви, драги војници и драги слушаоци класе за резервне официре, донели сте одлуку да прођете обуке како да чувате своју отаџбину и своје најмилије. Утолико смо поноснији на вас, јер сте донели одлуку да будете стуб одбране своје земље, не размишљајући о себи, већ како можете да помогнете Србији – рекао је министар.

Он је поручио да су они, опредељењем да служе војни рок, показали да су одважни, храбри, прави синови и кћери своје Србије.

– Систем одбране, чији део данас постајете, заиста је поносан на сваког војника и слушаоца ове мартовске генерације. Поносни смо и на нашу одлуку да градимо снажну Војску Србије која ће гарантовати да ће наш народ живети у миру и да ће наша земља бити стабилна и сигурна. Та одлука показала се као исправна. Србија је данас слободна, независна и самостална земља, која може да доноси одлуке искључиво у интересу сопственог народа. Ми смо војно неутрална земља, која не жели и неће да води туђе ратове, која неће да жртвује своју децу за било чији интерес, земља која неће било какве ратове, која жели да гради, економски јача, развија се и доприноси стабилности целог нашег окружења. И Србија је данас таква земља да ту нашу одлуку поштује читав свет. Зато је било важно изградити снажну Војску Србије, која је спремна да одбрани Србију од сваког изазова и претње и чији војници су обучени за најзахтевније задатке, војску која чува мир својом снагом и одвраћа свакога ко би макар могао и да помисли да може да угрози наш народ – рекао је Стефановић.

Он је казао да наша војска данас располаже са модернизованим авионима Миг-29, борбеним хеликоптерима Ми-35, Ми-17, Х145М, новим батеријама противваздухопловних система, малим „милошима“, „лазарима“, “норама”, “пасарсима”…

– Опремамо користећи домаћу памет и нашу одбрамбену индустрију, као и наоружањем које купујемо из иностранства, нашу војску да би била најопремљенија и најспремнија да увек буде ту да заштити своју Србију. Наш војник је данас боље плаћен, боље обучен, али пре свега поштован и цењен од своје државе. Војска Србије била је и увек ће бити поуздан ослонац нашој Србији и ми ћемо наставити да развијамо оперативне способности, обучавамо се и опремамо увек са искреном жељом да никад не морамо да употребимо било шта од тих знања, вештина и наоружања у било каквој ситуацији, али да увек будемо спремни да заштитимо своју земљу  – рекао је министар.

Стефановић се у име свих припадника Министарства одбране захвалио родитељима што су ове дивне момке и девојке подигли, одгајили, васпитали и припремили да буду уз своју Србију.

– Цела Србија поред вас данас је поносна на вашу децу, делимо вашу радост и понос због одлуке да ови млади људи буду и војници и официри своје Војске. Војници и слушаоци класе за резервне официре будите поносни припадници Војске Србије, поносни на данас изречену заклетву и немојте никада да заборавите да је Србија наша једина отаџбина. Чувајте и браните независност, сувереност и територијалну целовитост Републике Србије, будите понос и дика своје земље, осветлајте јој образ свуда где крочите и увек будите свесни огромне одговорности и части коју ваша униформа, застава и грб Србије са собом носи – рекао је Стефановић.

Министар Стефановић присуствовао је потписивању текста свечане заклетве и разговарао са војницима на добровољном служењу и слушаоцима Курса за резервне официре који су му пренели утиске са првих дана проведених у униформи, али и визије за своје будуће ангажовање у Војсци Србије.

Командант свечаности био је пуковник Саша Стојиљковић, командант 2. центра за обуку у Ваљеву.

Данашњој свечаности присуствовали су помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник министра за буџет и финансије Катарина Павичић, секретар Министарства одбране Милица Ћатић, командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић, представници локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Српске православне цркве, СУБНОР-а, предузећа наменске индустрије и некадашњи команданти 2. центра за обуку.

Komentari