m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaВлада Републике Србије усвојила је на данашњој седници допуњену одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништв

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници допуњену одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништв

САОПШТЕЊЕ

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници допуњену одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво, којом се од забране извоза изузимају прехрамбени производи органског порекла.

Имајући у виду мале површине на којима се у Републици Србији одвија органска производња – сектор који се у Србији тек развија, и чињеницу да су у питању производи првенствено намењени извозу, процењено је да изузимање од постојеће забране не угрожава домаће тржиште и прехрамбену сигурност становништва.

На седници је донет Закључак о сагласности да се запосленима у установама социјалне заштите чије се радно ангажовање, у потпуности или делимично, финансира средствима из буџета Републике Србије исплати једнократна новчана помоћу у износу од по 10.000 динара по запосленом.

За те намене из буџета је обезбеђено 86.550.000 динара за укупно 7.789 запослених чије се радно ангажовање, у потпуности или делимично, финансира средствима из државне касе.

Ова одлука донета је пошто су репрезентативни синдикати указали на чињеницу да је током пандемије коронавируса дошло до велике разлике у зарадама, а здравствени радници у систему социјалне заштите значајно одскочили у висини зараде у односу на остале стручне и друге раднике, који су носиоци система социјалне заштите и без којих ни једна установа тог типа не може да обавља своју основну функцију.

Чланови владе донели су Уредбу о издавању доплатне поштанске марке: „Недеља црвеног крста“ у периоду од 8. до 15. маја 2022. године у износу од 10 динара и у тиражу од 750.000 комада.

Средства прикупљена од доплатне поштанске марке користиће се за реализацију Програма: „Ефикасан одговор на несреће – јачање капацитета Црвеног крста за деловање у несрећама – 2022. година“.

 

 

Београд,

  1. април 2022. године

Komentari