m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Tuesday / February 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaEkonomijaВише од половине позитивног резултата остварила привредна друштва из Београдског региона

Више од половине позитивног резултата остварила привредна друштва из Београдског региона

САОПШТЕЊЕ

Више од половине позитивног резултата остварила привредна друштва из Београдског региона, а регион Јужне и Источне Србије постигао највећи раст профитабилности  у 2020. години

Београд, 26. мај 2021. године- Привредна друштва из Београдског региона остварила су нешто више од половине позитивног нето резултата целе привреде. Ова друштва су остварила нето добитак у износу од 223,0 милијарде динара, који је повећан за 24,4% у односу на 2019. годину. Овај регион је забележио и највеће повећање броја запослених, па са 543.692 радника чини 44,6% укупног броја запослених у привреди.

Регион Војводине је остварио висок позитиван нето резултат од 91,1 милијарде динара, али је он за 12,7% смањен у поређењу са претходном годином.

Успешније су пословала и привредна друштва из Региона Шумадије и Западне Србије. Њихов нето добитак, у износу од 60,2 милијарде динара, на годишњем нивоу је увећан за 10,4%, а порастао је и број запослених за 7.435 радника, па су привредна друштва из овог региона запошљавала укупно 223.747 радника.

Најдинамичнији раст профитабилности је остварен код привредних друштава у Региону Јужне и Источне Србије. Позитиван нето резултат овог региона је већи 2,6 пута од прошлогодишњег и износио је 58,8 милијарди динара.

После прошлогодишњег губитка од 1,5 милијарди динара, привредна друштва из региона Косова и Метохије су исказала нето добитак у износу од 409 милиона динара.

Остале податке погледајте на инфографици- Упоредни резултати пословања привреде у 2020/ 2019. години према регионима.

 

 

Komentari