m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 28.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaKulturaВанушић отворила изложбу Галерије Матице српске у Музеју савремене уметности Републике Српске

Ванушић отворила изложбу Галерије Матице српске у Музеју савремене уметности Републике Српске

Саопштење

 

Ванушић отворила изложбу Галерије Матице српске у Музеју савремене уметности Републике Српске

 

Бањалука, 22.09.2022 – Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић рекла је на отварању изложбе “Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске” у Музеју савремене уметности Републике Српске да изложба представља огледало вишегодишње успешне сарадње две институције културе, као и два министарства на спровођењу заједничке културно–просветне политике.

“Ова поставка није само огледало српског модернизма – друштвених прилика у којима су дела настала, уметника који су их стварали као и установе која их је сабрала и сачувала – већ и огледало вишегодишње успешне сарадње две институције културе, као и Министарства просвете и културе Републике Српске и Министарсва културе и информисања Републике Србије на спровођењу заједничке културно–просветне политике”, нагласила је Ванушић.

Помоћница министра је истакла да се обележавањем Дана Србије у Српској, сваке године подстиче размена програма у култури, промоција културног наслеђа и тиме додатно учвршћују везе српског народа са обе стране Дрине. “Протекле године бројне, успешно организоване изложбе потврдиле су да Музеј и Галерија имају у Министарству културе и информисања и Министарсву просвете и културе поуздане партнере у раду на размени, очувању и представљању наше уметности”, подвукла је Ванушић.

Према њеним речима пажљивим избором радова, Тијана Палковљевић Бугарски је приказала све најзначајније друштвене и политичке токове, уметнике и уметничке правце развоја модернизма, као и посебно место које Галерија Матице српске има у националној култури.

“Јединствену вредност поставке чини приказ специфичних односа које су са најстаријом културно и образовном установом код Срба – Матицом српском и њеним Музејом, данас Галеријом Матице српске имали Урош Предић, Ђорђе Јовановић, Петар Добровић, Миленко Шербан и бројни други. У почетку као стипеднисти Матице српске, касније као озбиљни и угледни ствараоци, одабрани уметници преносили су актуелна уметничка стремљења са великих европских академија у нашу средину, а Матица и њена гласила били су отворени за савремене уметничке токове и модернистичка схватања”, оценила је помоћница министра.

Ванушић је рекла да је свака уметничка колекција специфично огледало колекционара и додала да када се говори о колекцијама установе културе дугог трајања као што је Галерија Матице српске, колекција постаје огледало историјских прилика, друштва и појединца који су пратећи своју визију несебично користили своја знања и посвећеност у њиховом стварању. “Представљени радови данас чине збирку која осликава сложеност и разнородност епохе модернизама као и нераскидив однос уметника и средине у којој делује”, нагласила је Ванушић.

“Са жељом да наше институције културе још дуги низ година остварују успешну сарадњу и размену изложбених пројекта проглашавам изложбу свечано отвореном”, закључила је Ванушић.

На отварању су се обратили и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директока Музеја савремене уметности Републике Српске Сарита Вујковић.

 

Прес служба Министарства културе и информисања

 

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

Komentari