m
Skorašnji članci
POVEŽI SE:
Wednesday / September 27.

Srbija    Hrvatska    BiH    Crna Gora

HomeSrbijaDruštvoБрнабић и Мацура разговором до нових измена у корист породиља

Брнабић и Мацура разговором до нових измена у корист породиља

Брнабић и Мацура разговором до нових измена у корист породиља

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са Татјаном Мацуром, председницом Удружења “Маме су закон”. Разговарале су о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом које су рационалне и спроводиве, у односу на реалне капацитете који постоје у усвојеном ребалансу буџета.

Поред измена које су најављене и које су у директној вези са недавним одлукама Уставног суда Србије, Мацура је навела да би било могуће спровести и измене које се тичу мајки које имају месечна примања већа од три просечне зараде, али и измене које се тичу породица које имају више од четворо деце, али да је могуће спровести и измене које би олакшале материнство и предузетницама – у делу који се тиче начина обрачуна накнада и преношења одсуства на партнера.

Поред ових измена, разговарале су и о проблемима који се тичу трудница, а имају везе са услугама које се не могу извршити о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, као што је рецимо неинвазивни пренатални тест који би морао постати доступан свим трудницама по знатно повољнијим условима него што је то данас.

Брнабић и Мацура сложиле су се да ће и у наредном периоду наставити да разговарају о овој теми, која је важна не само за труднице, породиље и мајке већ и за читаво друштво, као и да су овакви отворени разговори најбољи пут до проналаска најбољег решења и заштите интереса свих мајки.

Удружење “Маме су закон” захвалило се председници Владе на пријему и разговору, и они ће у будућем периоду наставити да прате ток измене Закона о финансијској подршци породици са децом као и друге законе и уредбе које се односе на жене, децу и породице у Србији.

Београд,

  1. мај 2021. године

Komentari